kırmızı bacalı ev...

biliyorum ki biz orada olabilseydik siz de burada olacaktiniz. bu mekan mesafeleri kisaltip sizi misafir edebilmek icin... buyruuun hosgeldiniz :)

Pazartesi, Mayıs 02, 2005

yogurt

sutten agizlar yanmisken bir de yogurt nereden cikti diyecek bir kisim misafir bu basligi gorunce muhtemelen ama, endiseye mahal yok... amac evimizi bos birakmamak, kiymetli misafirlerimize layik olabilmek. meseleyi kisaca soyle ozetleyelim (ben boyle dedim mi, kork):

bugun yine bir sey yazamadi bu tembel teneke. gece de oldu, yatma vakti geldi, ev sahibi nufusunun diger yarisi merak etti iki mayis icin ne yazdigimi. ondan sonra da yazmadan uyku yokmus, oyle dedi. ama benim niyetim evi soyle bir derleyip toparlamak, duzene sokmak ve tasinma isine deginmek idi. e bu uzun is, gecenin yarisini yeriz... bugun yazamiyorum, yarin yazarim, hadi size iyi geceler yazisini da onceden bir defa yayinladik. o da olmaz... ben de hatice'nin ve portakal agaci takipcilerinin affina siginarak yogurt tarifi yapmaya karar verdim. sebep? bugun birisine istek uzerine yogurt tarifi yapmis idim, hazirda vardi. bu duruma bicilmis kaftandi. yurt disina ilk ciktigimda uzun uzun (min. 8 sayfa) mektuplar yazardim, etrafta ne olup bitiyorsa anlatirdim aynen boyle. ilk bir iki mektuptan sonra kesfettim ki, giris ve sonuc bolumleri disinda mektuplar birbirinin ayni. o zamanlar (hey gidi gunler hey) bilgisayarda filan da yazmiyoruz, elle renkli resimli mektup kagitlarina doseniyoruz ha bire. dinazorlarin nesli daha yeni yeni tukeniyor. yalniz fotokopi makinasi mevcut. gelisme bolumlerinin fotokopilerini cekip, basina giris, dibine sonuclari ayri ayri eklemek suretiyle gonderirdim biricik arkadaslarima. bu yontemle mektuplarin sayfa sayisini da arttirip seri uretime gecmek kabil olduydu. neyse, nostaljiyi bir kenara birakip yogurt tarifini aynen kopyaliyorum. isimler haric olmak uzere hic bir yerine dokunmuyorum. surculisan ettikse, genis kitleler dusunulerek yazilmadigi goz onunde bulundurularak affola...

soru:
guvecte yogurt yapinca daha mi guzel oluyor? uygun/yaygin yogurt tarifi nedir? nasil yapiliyor, nelere dikkat etmeli vs.?

el cevap:
Merhaba soru sahibi,

Guvecte (toprak herhangi bir kapta yani) yogurt yapinca daha guzel oldugunu biz dusunuyoruz. Psikolojik midir, gercek midir bilemiyorum ama, bize hakikaten daha iyi gibi geliyor. Ben yogurt konusunda pek uzman degilim ama, nasil yaptigimi yazayim.

Sekerim :), once sutu kaynatiyoruz, tasirmadan mumkunse. Kaynar kaynamaz atesten alip sogumaya birakiyoruz, ki ben bu asamada daha cabuk sogusun diye hemen yogurdu yapacagim kaba aliyorum. Aa bi dakka, sutu kaynatirken alttan uste dogru karistirirsak faydasi oluyor, havalandirmak iyi geliyor yani. Hatta ben olayi abartip whisker denen nanelerle karistiriyorum bi sure, iyice havalaniyor. Efendime soyleyeyim, havali sut soguyunca ki soguma testini oyle termometrelerle filan degil, sag elimizin kucuk parmagi ile yapiyoruz. Benim elim fazlaca hassas oldugundan eger evde mevcutsa, Halûk termometresini kullaniyorum. Parmagi sutun icine daldirip yediye kadar sayiyoruz, bu zaman zarfinda termometreden ses cikmazsa, mayalama vakti gelmis demektir. Iyyk diye bir ses cikarsa az daha bekliyoruz. Mayalamadan hemen once ben sutu tekrar whisker seysiyle hizli hizli karistirip kopukler yapiyorum. Yogurt tutunca sanki kaymakliymis gibi duruyor. Kandirik ama olsun :) Sonraciima, mayamizi alip (ki bu iki-uc kasik yogurt oluyor) sutten bir iki kasik ilave ederek sulandiriyoruz, sonra da bu mayayi kasik kasik sutun kenarindan birakiyoruz. Ben bu asamada soyle bisey diyorum, irtica hortlagi bir kimse olarak:

Rabbi yessir, vela tuassir, rabbi temmim bi'l hayr. (Allah'im kolaylastir, zorlastirma, hayirla tamamla)
Hasbunallahu ve ni'mel vekil (3), ve ni'mel Mevla, ve ni'mennasir.

Boyle demeden de guzel olur herhalde ama biz guzel olunca, boyle dedigimiz icin guzel oldu diye dusunuyoruz. Bu da psikolojik olabilir tabii :)

Bu da bittikten sonra kapagini kapatip, bir guzel kundakliyoruz yogurt kabini, hamur mayalarken kundakladigimiz gibi. Soguyana kadar bekliyoruz. Bazilari firini ilik pozisyona getirip icinde bekletiyor. Ben yapmadim hic. En az bes-yedi saat beklemesi lazim. Gece yapip sabah da acilabilir. Fazla bekletirsek de eksir. Kapagi acinca uzerinde bi miktar su oluyor. Son olarak bu suyu buharlastirmak lazim ki, iyice kati olsun. Kapak acik sekilde buzdolabinda bekletince gayet guzel oluyor. (Buzdolabinin kapagi kapali olucak) Eger buna vakit yoksa kagit havlu veya tulbentle suyunu emdirmek de mumkunmus, bu da kayinvalide tip'i :)

Bize gelen bilgiler bu kadar. Insallah ise yarar. Sevgiler, guzel yogurtlar yemeler. Afiyet olsun :)

hbg

12 yorum:

Blogger yEşiL der ki...

Hosgeldin Handan! Bende Zeynep'te biraktigin msji görünce hemen solugu burada aldim :) Gecmis olsun tasinma telasini atlattiniz. Ve yeni evinizde hayirli olsun :) Güzel vakit gecirin yeni evinizde..

Yogurt mayalama tarifin icin tskler. Okurken cok büyük keyif aldim :) Mayalama tipa tip annemden tanidigim ve ögrendigim gibi.. Oda kayinvaliden gibi yogurdun suyunu kagit havlular koyarak aliyor. Sadece annem havalandirarak pisirmiyor sütü. Simdi burada olsa 'o süt sogur öyle karistirma!' derdi bana mutlaka ;) Ama pistikten sonra sogumaya birakildiginda bu havalandirma olayini deneriz.. Malum yeterince denemek icin yogurt mayalaniyor bizim ev'de!

Tskler ve tekrar Hosgeldin :)

3/5/05 06:27  
Blogger ak der ki...

evet,o cogaltilmis mektuplar bana da nasip olurdu hep:)hatta bir keresinde tam yurttan cikarken gelmisti,alip otobuste okumustum ve kahkalarla gulerek.hala o ana tanik Ankaralilarin beni gorunce``aaa bu o manyak``diyeceklerine eminim.sagolasin handan,ankarada sayende namim yurudu....

3/5/05 07:32  
Blogger ak der ki...

ya handan bir de ben bu link ekleme isini neden yapamiyorum..aslinda akilli,basarili,pratik zekali ve bilimum harika niteliklere sahibim ama bunu neden yapamiyoruuummm bennn:(((

3/5/05 07:33  
Blogger zekiyee der ki...

arzucum aynı dert bende de var. ben de senin gibi aynı güzel özelliklere sahibim ama geçen gün uğraşmama rağmen nerden olduğunu bulamadım. handancım beni de aydınlat. ve bir de nasıl foto koyuyoruz. şurda doğum günüm geliyor. 31 imde biraz renklendireyim.bu arada bugün den itibaren tel imde artık benim de wap ım varrrr.

3/5/05 07:42  
Anonymous dilek der ki...

Yazisini cok sevdim:)

4/5/05 05:01  
Blogger hatice der ki...

Handancim, rica ederim. gayet faydali bir yazi olmus. zaten portakal agaci'na ara ara yogurt tarifi istegi gelir, ben de hic denemedigim icin cevap yazamazdim. artik seni soylerim.

bu arada ben de senin affina siginarak arzu ve zekiye'ye istedikleri cevaplari bir zamanlar http://www.portakalagaci.com/teknoloji adresinde yazdigimi soyleyeyim.

4/5/05 17:46  
Blogger zekiyee der ki...

haticeye çok teşekkürler. ben yeni linklerimi ekledim. resime gelince okuması zor geldi. sonra deneyeceğim. arzu sen de yapabilirsin. çok zor değilmiş.

5/5/05 07:16  
Blogger ak der ki...

simdi ben de denicem...ama zekiye sen var ya,omrume omur ekliyorsun valla ya...komik arkadasim benim

5/5/05 14:35  
Anonymous fethiye der ki...

pek guzel. ;) Ben de benim sitemin acilisini yogurtla yapmistim. Bak, o dua cidden sart! Eklememistim gerci. SIr kalsin diye.

6/5/05 02:08  
Anonymous neluda der ki...

neluda derki...

bende ne kadar isterdim sizin gibi 4 aylık oğlum için yoğurt mayalamayı malesef beceremiyorum ben bu işi . o duayı bildiğim halde mayalarken okumak aklıma gelmemişti bide öyle deniycem bakalım bu kez başara bilicekmiyim:)

14/10/06 16:34  
Blogger songulce der ki...

anlatiminiz cok tatli...( tarif ile ilgili yorumu sonra yapacagim..sut soguma asamasinda su anda :)

2/3/08 11:58  
Blogger karli120nj der ki...

selam tarifler hersey guzel de bide su tam olarak olculerini bilsem daha guzel olacak .tesekkurler

17/8/09 11:47  

yorum yapmak istiyorum

<< Home